14 May 2013

Penyakit bawaan keyboard


Saya telah diserang penyakit yang tak tahu hujung pangkal. 

Penyakit dinamakan benci blog ini telah melanda sejak berbulan-bulan yang lalu. Bila teringat pasal nak update blog saya jadi benci. Teringat nak baca blog orang lain paling koman blog sendiri, jadi malass..terus laju-laju tekan backspace padahal dah taip url.Tinggal tekan enter je.

Hari ini macam ada kekuatan nak menaip tapi tak tau lah bertahan atau sebaliknya. Kalau selepas ini tak muncul-muncul entry baru..maknanya saya telah memilih bersara awal. Ampunkan saya penunggu blog :)

Atau adakah kerana penyakit addicted candy crush sampai saya mengabaikan blog? Belum ada jawapan kepada soalan itu.

Kepada yang membaca blog saya, didoakan semoga hidup anda diberkatiNYA dan diberikan kesihatan yang baik. Ceria-ceria selalu ya...Especially for mommies yang sentiasa sibuk melayan karenah anak-anak dan suami. Kalau kita merungut, benda yang dapat pahala pun boleh jadi tak dapat. Jadi, redha-redha kan kerja kita dan Selamat Beramal :)

22 February 2013

Ohooooooooooohoi!!!

Muqaddimah m.daud kilau kiterrr

Dah taktau nk mula macammana. Lama benor bersawang rumahku ini.

Tahun 2013.. . Sangat sibuk di tempat kerja.  Feel nak lempang orang je. Ha2 punya dasat emosi iteww

Tapi sempat juga mikior apa nak buat anny tahun ini. Umur panjang kami bakal sambut hari cinta hujung bulan april nanti. Dan bersempena yang ke 9 tahun moh ke sabah la kita ye!

Siap ada first draft...macam buat proposal gitu. Siapa paling teliti bab-bab cuti ni. Opkoss la lady. Semua nak tiptop supaya waktu bercuti tu bukan nightmare.Pastikan leher anda ditongkat dengan teliti untuk membacanya ye.

Susah juga nak bercuti anak kocik2 ni. Banyak benda kena consider. Bukan ikut sesedap rasa dan tekak jek. Tapi kalau pergi berdua tak syok juga. Hamboi2 ekau bersuka ria anak ditinggalkan. Ouwh tidak sopan kurasakan. Rezeki kongsi sama-sama ye dok. Penat kerja hasilnya untuk anak-anak juga----*ayat menggeleman tengkuk

08 January 2013

Yang mana satu

Assalamualaikum....

Saya tengah menunggu giliran kat klinik. Ada masalah mata. 10 hari enggak mau baik. Cuba ku tahan jebatttt tapi nampaknya become worse so berlenggang-lenggang la ke klinik untuk di periksa.

Tengah boring-boring ni belek gambar dlm purse. Jumpa plak gambar lama.

Agak-agaknya siapa yang lebih mirip mak eh

Sekali pandang nampak style rambut kpop maknya dh menurun kat baby syabil. Tapi yang lelain xsure. Dulu i girlish tau. Ambil gambar mesti kena pegang bunga. Dah remaja tukar imej. Seluar kotak nyahhh. Macam....feminin? Oh pehlissss!

Masuk 3 series ni je baru comeback feel dress gegirl itu. Tapi dah tak tergamak nak pose gegirl la pulok..haaa apapuntakbleh

30 December 2012

Berjaya

Syabil baru pandai berjalan di usia 1 tahun 3 bulan. Hati jadi berbunga-bunga bila tengok si kecik ni.
Sangat membahagiakan!!

Seminggu dua ini dia memang dah melaju dalam rumah. Setakat tangga tu memang tup-tup dah sampai atas. Semua tempat dah explore. Siap main nyorok-nyorok chori-chori chupke chupke dengan abang-abangnya. Tapi bila bawa keluar, dia memang taknak. Even suruh berdiri pun dia lembik-lembikkan badan.

Semalam bawa ke Setia Alam City Mall. Kat situ playground sangat luas dan ada macam-macam benda yang menarik dan menyeronokkan untuk kekanak riang. Pada mulanya dia buat tarik muka juga. Abang-abang dah mendesup hilang ke tempat permainan masing-masing, dia still nyorok bawah ketiak siap tarik-tarik baju kita. 

Lamaaaaaaaaaaa tunggu dia warm-up. Bila dah excited, ha kau! amek...taknak balik. Bila dah start hujan...terpaksa hangkut jugak masuk dalam mall. Balik rumah tidur lena..kepenatan :)

24 December 2012

Anak saya dah besar



Bila anak peringkat tawaf guna tapak kaki sendiri tanpa alat bantuan yg lain, saya consider dah besar panjang. Dan otomatik banyak benda dia buat copycat apa yang dia tengok malah berlebih-lebih esp punggah-kemas-punggah balik=sepah ▶anak ♡ mak :'(

 
@ rumah orang. Pun dia melawat tapak jugak
Minum nak gelas besor. Bila dapat memang pantang toknenek orang usik maupun tumpang sesedut dua.
Sekarang lantik diri jadi naziran pula. Semua tempat dia nak check. Agak2 dia tak berkenan lipat baju kemas sangat..dia punggah balik. Susun buku teratur sangat...dia punggah balik. Itu belum dapat capai pinggan mangkuk. Mau bersilat dibuatnya.
Budak kecik memang pantang benda tersusun eh (buat2 tanya la pulak khaaaaan)



20 December 2012

Jaga anak khatan


Sudah ku agak. Naik kerja mesti malas nak update blog. Balik rumah dah penat pumpampumpam kul 10.30 malam syabil dah ajak tidur. Walaupun dia yang nak tidur, off course maknya rasa macam, eh! aku pun kena  tidur jugak denagn tekad dan azam bangun semula pukul 11 malam tapi sampai sekarang tak pernah berjaya direalisasikan.


Simpan sini untuk rujukan.

Cara menjaga anak berkhatan (My kiddos khatan tradisional)

1. Kain sarung/pelikat. 

Dulu kain di ikat dan digantung untuk elak rasa ngilu, sakit atau tak selesa kat situ. Sekarang tak perlu susah payah mikir mana nak gantung, mana nak tebuk paku bagai. Cari sahaja bekas penapis plastik yang biasa kita pakai kat dapur . Kan benda tu ada jaring-jaring. So ambil tali ropiah ikat kat satu bahagian kemudian lilitkan pada belakang pinggang dan ikat semula pada satu bahagian yang lain. Senang angin keluar masuk. Kain pun tak payah nak ikat ketat-ketat kat pinggang kesian budak tu berkirap. Udah ler terbaring statik gitu. Mau lencun dek peluh dibuatnya. Unless rumah kalian ada aircond.

2. Pemakanan

Tak ada pantang larang yang spesifik pun. Key word adalah 'Menu sihat'. Itu yang patut diamalkan bukan sahaja semasa pantang. Rutin biasa memang susah kan. Tapi bila dalam situasi macam ini sekurang-kurangnya kita lebih teliti. 

Less sugas, less salt, less oil. 
Kukus gril panggang...kukus gril panggang... kukus!!
Haaa...gitu le kekdahnya

3. Cucian luka

Bila anak-anak buang air kecil, jangan basuh dengan air paip. Cari air garam. Nama perubatannya sterile saline solution Kat farmasi ada jual. Harga dalam RM5-6 sahaja. Antara fungsinya untuk bagi luka cepat kering. Nak lagi senang handle, isi dalam bekas spray.

4. Keringkan luka

Bengkak akan surut selepas 3-4 hari prosidur. Sepanjang tempoh itu memang pembantu perubatan bekalkan pil tahan sakit, pil surut bengkak dan antibiotik. Macam chekpid memang tak gemar nak biasakan diri dan keluarga dengan pil tahan sakit. Kalau boleh tahan, tak perlu makan. Macam abangnya, hari ke-3 dah tak makan. Tapi Syafiq kena bagi juga. Dia punya tuttt orang kita kata 'buta'. So masa prosidur memang kulit akan disiat lebih banyak. Dengar dan lihat agak ngeri tapi disebabkan masa tu dalam tempoh bius, dia tak rasa sakit pun. Lepas sehari baru dia mula rasa pedih,

Abang hari ke- 4 dah pakai seluar. Satu statement dia yang tak boleh tahan.

" Mama, abang rasa abang cepat baik sebab abang kuat nangis hari tu"
 ...huh, banyakla ko!

Bagi anak-anak yang seangkatan macam Syafiq. No worry mommies. Peringkat awal kulit akan kelihatan macam bernanah. Actually bukan nanah pun. Itu proses ke arah kulit akan mati, yang mana selepas itu kulit menjadi kering kehitaman. Macam kalau kita luka lah. Lama-lama akan jadi hitam, kering then boleh terkopek sendiri. Dan selalu juga cuci kulit mati dengan air suam dicampur dettol.

Jaga Syafiq pun senang tak banyak ragam walaupun ada juga yang kata..eh, kecik-kecik dah sunat? Dia ok, dia ready dan yang penting masa usia 5 tahun, dia dah rasa sakit sunat dan biarlah dia ingat pengalaman itu sampai bila-bila. Pengalaman berharga menjadi lelaki, waaah gitu...dan dia minum pati ikan haruan ok. Setengah botol pun dia boleh telan. Yang selebihnya makpak minum untuk bagi semangat (tak nak membazir iye jugak..hahaha).

Di hari ke-6 dua-dua anak chekpid dah berseluar. Cuma Syafiq still ikat penapis kat dalam seluar, protection dari tersentuh kulit dia yang belum kering sepenuhnya.Bukan setakat berjalan, siap berlari. Kita yang terjerit-jerit pesan itu ini, budak-budak rilek je. Biasalah mak-mak kan..risau HARUS lebih.

Dan hari ke-7 siap naik basikal. Dengan alasan 'kitorang tak naik, kitorang duduk belakang je'. Sepupunya yang kecik keding mengayuh. Ko bayangkan. Buatnye jatuh tergolekdok, tak ke naya. Sabor makjemahhhh. Actually hari itu kami balik kampung sempena kenduri kesyukuran. Budak-budak seronok jumpa sepupu sepapat katakan, kita sibuk dalam rumah dia pun sibuk juga dengan projek luar rumah.

Apa pun, syukur alhamdulillah. Selesai satu perkara lagi. Selepas ini, dah boleh jadi imam atau solat sebaris dengan orang dewasa di saf depan, insya Allah