31 December 2010

Tipah tertipu



Semalam adalah hari cuti kami berdua. Plan asal nak ke Sunway lagoon. Dah janji dengan syafiq. Kalau dia patuh makan ubat & baik dari chicken pox kami nak bawa ke sana mandi manda. Tau je lah budak-budak. Siapa yang tak suka pool kan. Tapi nampaknya perancangan Allah lebih dari segalanya. Baik syafiq, syahmi pulak yang kena. Ini dah masuk hari ke-3. Syafiq dulu demam setengah malam je. After recover esoknya dia dah tumbuh bintik-bintik. Syahmi pula lain cerita. Demam dah masuk 2 malam beserta bintik-bintik besor yang menunggu masa nak pecah. Demam sampai gigil2... Ibarat ibu mengandung. lain anak lain ragamnya...* tiba-tiba bagi perumpaan bagai...relate ke cikjah oii *

Siang ok, malam je panas...biasa la tu. Untuk tidak merugikan cuti asben yang mmg susah nak cuti tu...we went to The Mines... 2 malam pikir tempat...mana nak cari yang dekat & tak pernah sampai. 

 

Sesi touch up terpaksa dibuat dalam kereta. Tak sempat la dear...sori



Masuk the mines, takde feel. Laki minik memang tak suka windows shopping..jadi memang tak merasai apa-apa kenikmatan pun lalu lalang depan kedai. Takde masanya der nak menikmati keindahan infrastruktur bangunan ke...nampak bot rasa teruja ke..budak-budak pun buat dek je.

Keluar dari situ, terus ke Mines wonderland. Berdiri depan entrance, penjaga mention yang main interest ditutup. Under renovation, katanya. Yang ado, cuma kita boleh melawat ala-ala taman haiwan...rabbits (he say we can feed them.)..burung2..monyet2...harimau segala...

Tiket Dewasa  RM10, kanak-kanak RM7. Ini apa yang kami dapat...**selain dari dapat penat**



Abang perkasa tak sabar nak mulakan lawatan tapak

Udah-udah la tu lambang peace korang. Mama jemu ah



Ini dia wajah abang syahmi selepas touch-up...ilang sket2 je
 
Pose penganten baru beserta tumbler yang tersemat kemas
Apa motif anak beranak ni?

 
Dalam kepala dok terbayang macam kat Langkawi...kawasan rabbit yang boleh kita lari-lari manja sambil bagi makan carrot. Rupanya kandang kocik yo. Bekas makan dia gantung kat pagar. Sesiapa boleh bagi...konon!. bekas pun kosong..appadaaa......

Bye rabbit busyuk...kompom tak datang dah



Naik pula ala-ala bot kecil keliling 'parit'. Benda ni akan lalu ikut alur air, ke sekeliling kandang rabbit, ayam, burung... Budak-budak je yang teruja, kami blur. Ada ke pulak tengah pulau buatan tu tersergam tempat sembahyang satu kaum nih. Pulak tu ada yang tengah dok menyembah-nyembah. Patut ke tak patut..... korang rasa? 

Memang kempam mulut. Keluar dari situ berbakul-bakul kami mengutuk. Entah!! tak paham...tempat persendirian ke tu?






Jalan-jalan je lah...tengok binatang pun tak bernafsu. Depa pun sama feel i guess

At then end...masuk semula The Mines. Makan kat lot pakcik putih ni lagi puas hati. Habis makan, terus balik. Ingat nak singgah rumah member, ambil perfume yang kirim kat dia masa cik kak tu ke s'pore. Tapi tak jadi...takut anak dia jangkit chicken pox. Sudahnya singgah ke Maiden Shah Alam, beli sabun daun semambu untuk syahmi.

A ter..kome ghase teman anak branak seronok tak?  Kalo kome nak pergi, silakan. teman tak kesiyor............. (betulke language makcik? :p)

27 December 2010

Hati tak keruan



Diriku dilanda kegusaran....

Masa syahmi salam tangan nak ke nurseri, nampak pulak kat atas kepala dia satu tanda merah. Then cepat-cepat check tangan..oushh..ada satu bintik kecil la pulok. 

Adakah akan mengalami sakit yang sama macam adik dia? 
Macam kisah entry menjaga pesakit 2 minggu lepas?
Adik dah baik...abang pulak ke?
Apekah????

22 December 2010

Kenapa saya suka pergi opis mama



Nama saya capik
Saya suuuuuuuuuuka pergi opis mama
kalau boleh nak pergi hari-hari
Abang saya pun syuuuuuuuuuuuuuka jugak
Cuma hari ini mama bawa saya sorang je
Mama kata kat abang, mama nak bawa saya pergi klinik
Chicken pox saya tak baik lagi, nanti jangkit kat kawan-kawan

Kenapa saya suka pergi opis mama?

Sebab..........

opis mama bessssssssssstt

 Boleh main lukis-lukis


boleh pakai lipstik mama...mulut capik kering...
tu tengok yang dekat kaki tu....dah pakai pon
 Opss...nak cuba butang baju syendiri..capik pandaiiiii



Haa....syepah-syepah lagi...!!!



Sebab tu Capik syuka pergi opis mama

Sebab.............

Mama tak marah macam maksom....
mama ketap bibir jek...

17 December 2010

SMS Semak Halal JAKIM



Asyik lupa format untuk sms semak halal. Bila sudah berada di pasaraya baru teringat nak semak, itu yang jadi masalah. Tadi saya buat carian dan saya nak kongsikan info yang saya dapat
 
Panduan SMS

(1) Format SMS semakan permohonan,
HALAL<>STATUS<>No. permohonan
Cth: HALAL STATUS 20091231101010
hantar ke 15888.


(2) Format SMS semakan pemegang sijil halal
HALAL<>SEMAK<>No. Pendaftaran Syarikat (ROC)
Cth: HALAL SEMAK 12345X
hantar ke 15888.
 
 
Saya lebih suka guna format ke-2. Kadangkala tak yakin juga dengan logo halal JAKIM, takut ada yang manipulasi logo *Banyak kes berlaku*. Jadi untuk kepastikan lebih baik sms untuk dapatkan pengesahan. Memang mudah, dalam seminit dua kita akan terima jawapan sama ada produk/ syarikat tersebut telah peroleh sijik halal atau sebaliknya. 

TIPS-->

1 : No. ROC(nombor dalam kurungan) biasanya terdapat di alamat syarikat yang dilabelkan pada produk

2 : Jika sms yang anda terima adalah seperti berikut; XXX Sdn. bhd telah tamat tempoh sah sijil; Itu bermakna sijil halal wujud cuma telah tamat. Biasanya permohonan untuk perbaharui sijil akan dibuat oleh syarikat terbabit.

Jadi buatlah pilihan bijak. Yang penting tahu logo terkini halal JAKIM & semak status bagi menjawab kegusaran. Mulakan tulis format di atas kertas kecil & simpan dalam wallet/purse anda

USAHA.DOA.TAWAKAL.  
Itu yang terbaik

14 December 2010

Main dish for 3 days



Hari ini aktiviti bermoral tetap diteruskan seperti mengemas rumah, memasak dan memberi sokongan tidak berbelah bagi pada si kechik syafiq yang sudah mula termenung dan merengek-rengek akibat kegatalan  CP. Kesian dia, malam tadi pun tidur tak lena. gelisah dan mengesel-gesel tangan yang gatal di baju tidur mama.

Seronok juga sekali sekala bertukar fokus. Kalau biasanya waktu-waktu siang uruskan kerja-kerja pejabat tapi minggu ni banyak pikir pasal nak masak apa...nak masak apa....Semalam dah buat sup ayam. Hari ini sup ikan jenahak. Esok rasa macam nak buat nasi ayam pulak. Main dish dah pk untuk 3 hari terus, senang.

Hari ke 4? hmmm... kawan2 yang ada idea mari la kongsi dengan chekpid. *orang lain sakit tapi orang lain yang ngidam*




13 December 2010

Kisah menjaga pesakit chicken pox



Ketua keluarga kata, nak buat macamana, dah Allah bagi sakit. kenalah hadapi. Assistant keluarga pula taknak cakap banyak nanti lagi sedih. Mana mungkin tak rasa apa-apa kalau tengok biji-biji chicken pox a.k.a CP tumbuh sesedap rasa di bibir..kelopak mata dan hampir seluruh badan hero kosmos tu.

Walaupun CP makin banyak, tindakan pencegahan dan pengubatan harus diteruskan. Bukan senang nak pisahkan dua beradik bak belangkas tak sama saiz. Peluk-peluk dan kejar mengejar tetap diteruskan walau banyak JANGAN telah dimaklumkan.

Hari ni masak sup ayam. Seminggu ni kena masak rebus-rebus je. Berpantang seisi keluarga sebagai tanda sokongan tak berbelah bagi. Doktor kata boleh buat sup ayam, tapi buang kulit. off course did sebab kalau lady mama yang masak, kulit ayam adalah benda terlarang dalam makanan. Takde masalah

Nak letak daun semambu sebagai lapik tilam nampak tak praktikal. Budak dah 3 tahun. bukan boleh duduk diam. Waktu tidor pun dia lasak inikan pula nak suruh dia baring diam2 kat situ. Habis susu sebotol bangun lah dia. Kejap lagi nak beli sabun daun semambu, kat maiden banyak. Pakai sabun tu, ok kot dari takde.

Benda sedih tak boleh cerita banyak2. Diam ketap bibir, usaha dan doa pada Allah. Apa kata kita main teka tekuk

Gambar sebelum

Gambar selepas


Good boy, patuh arahan. Ketuk2 manja di tempat yang gatal. Jari tidak dibenarkan


Camne ropa syafig lepas ni?

Cepat baik ye. Nanti mama boleh bawa mandi kolam. Our plan will postpone to other date. Get well soon, dear.


12 December 2010

Serangan Chicken pox



Chicken pox telah menyerang sistem tubuh si kosmos kechik. Petang jumaat dah mula demam. tapi macam biasa lah, hero itu tidak menunjukkan simptom tidak sihatnyer. Bila tersentuh badan dia baru perasan yang rupanya dia demam. Malam tadi timbul pula biji2 berair kat tangan.

Tempat yang paling mudah untuk dia menggaru..

Pagi ini doktor telah mengesahkan kegusaran si ibu. kompom ok, dia di serang chicken pox, tanpa ragu-ragu. 

Pengetuk hakim  memain peranan untuk
melegakan rasa gatal2 di badan. Setakat ini kosmos akur


Nampaknya harus melantik diri sendiri menjadi surirumah sepenuh masa sepanjang minggu ini.

.....Tugas bermula sekarang.!

07 December 2010

Hijrah...the journey begin & never end




"Hijrah itu pengorbanan
hijrah itu perjuangan 
hijrah itu persaudaraan
hijrah membentuk perpaduan..."

Gerenti ramai yang tau lagu ni. Rugi pada yang tak tau. Lagu ni beri banyak makna, tersurat & tersirat. Masa sekolah dulu, lirik lagu ni la ku elaborate untuk soalan essei.Banyak point tau! Terima kasih pada ustaz & ustazah sebab bagi markah tinggi :p

Untuk hijrah kali ini, cabarannya lagi besar. Sebab semalam officially my boss last day. Berpindah ke kementerian lain. Susah nak dapat bos macam beliau yang faham kerja aplikasi. Tak ramai....serious!!.

Apapun, wish my boss the best of luck. Apa yang baik dari beliau, mokcik ambil jadi pedoman. Biasala dalam kerja, ada yang banyak cakap, hasil takdok (tapi dipuji2?)...ada yang tak banyak cakap, kerja tiptop (tp tak dipandang?)..ada yang pandai cakap, pandai buat kerja (yang ni contoh terbaik).....macam2 ragam kan...!

Semoga hijrah kali ini merubah diri menjadi lebih baik...sebagai isteri, ibu & staff. Amiin........



Mari lihat...kaki sape yang kembang




Gambar? memang tak ada kena mengena dengan entry. Tu aktiviti di pagi Maal Hijrah. Bangun pagi & jogging dengan anak-anak.


04 December 2010

Persimmon


 Persimmon adalah nama saintifik bagi pisang kaki. Dulu tak pernah teringin pun nak makan. Satunya sebab pelik. Sudahlah nama tak selari dengan rupa paras bentuk fizikal. Then rasa macam tak komersial pulak nama pisang kaki....Buah ni memang macam tomato, cuma kulit keras. Itu lagi la buat ahkak tak berperasaan nak cuba makan.

Tapi masa kat jepun hari tu , kawan bagi sebiji. Mula-mula simpan. Tapi bila kita kat sana pun takde banyak pilihan makanan, so bedal je lah labuuu....Mana taknya. Siang ada program kan. Cuma malam je la nak keluar ke mana-mana. Tapi makanan kat luar susah nak cari yang halal & menepati citarasa tekak mokcik yang dari tanjung karang nih. Masa di sana, tengah mula autumn. Persimmon memang banyak berbuah musim tu. Nampak dari jauh memang kita ingat buah limau mandarin. Banyak buah dari daun. Datang dekat baru tau.

Bila makan terus jatuh chenta yuu... Manis & sedap. 


Pic from Mr G
Kalau betul-betul masak, memang warna dia merah macam tomato. Jangan imagine tomato kat pasar raya yang jual murah & kaler oren tu ye. Cara makan, potong kat pangkal dan korek dengan sudu....shedapppppp. Tapi kalau masih oren dan belum masak sepenuhnya, still manis cuma crunchy macam epal.

 
Sesiapa yang tak pernah rasa, boleh cuba. Semalam chekpid beli kat mall. Tapi made in Korea 8 biji RM10. Jadi ler buat lepas rindu...



30 November 2010

Insiden tidak diingini telah berlaku



Sesuatu telah berlaku tengah hari tadi, waktu lunch break. Tiba-tiba bau hangit kat dalam bilik server...bilik tu sebelah bilik daku...cuaksss. Menambahkan suspen sebab lately ada prob. network. Network slow...server pulak tak boleh masuk..pagi tadi pun membebel-bebel, dok keep try hawait prob server nih..wa sudah la manyak kilijer. 

 ok, rilek...rilek...pk apa nak buat?

Tindakan pertama ; hebohkan kat yang lain..adoyai...yang lelaki pi kuar makan plak tu...yg tinggal cuma golongan feminin, jadilah dari takde. Feel takot bior secara berjemaah, tak gitu?

Tindakan kedua ; pi habaq kt bos. dan kemudiannya membiarkan bos masuk dulu ke bilik server. ahkak standy kt pintu je,  sungguh anak kecil (bak kata hanis)...standby nak lari menyelamatkan diri...muahahaa

Situasi dah semakin cemas, bau hangitnya udah bertambah kuat dong... check setiap satu server, manakah gerangannya yang berbau hangit itu. Dalam menghadapi kecemasan yang amet-amet tu, datang pula staff dari bilik sebelah.." SOrry puan, ....tettttttttttt....................


Nak tau apa jadik? 

bau hangit tu sebab ada orang panaskan makanan kt microwave then maybe terlebih set masa & tinggalkan gitu aje. Makanannya pun udeh rentung. Bau tu lalu ikut syiling kot, dan sangat-sangat menusuk kalbu hidung .

Mak aih..sabo je le..........memang buat wa suspen beb

kasi upload ini gambar...cool ya...


26 November 2010

Entry malaz


Ini adalah entry cepat-cepat taip tanpa memikirkan tatabahasa yang kompom tunggang langgang. Asalkan korang paham sudah. Kalo tak paham pun, baca laju2 jek tanpa mencerap di kepala ituh.

Apa yang berlaku sepanjang minggu ni ek? hmm..banyak gak. Meeting unit, rombakan tugas dan jugak majlis perpisahan untuk one of our IT staff, Lokman

Korang memang best!

Lokman jangan lupa kami di sini ye

Gambar tuan tanah HARUS ader


Minggu ni jugak adalah minggu yang hampir penuh dengan aktiviti jalan-jalan tak tentu pasal bermula dengan ke reject shop, Jaya Jusco , uptown , Tesco dan jugak jualan gudang reject shop. Begitu gigih berjalan kesana sini ye..kemain lagik..tp kalau nak masak, macam2 alasan...fenat keje la..lenguh la..sakit urat la...Ampunkan dia yang bermonolong sengsorang

Ha...pasal entry Jipaban hari selasa lepas.. cepat betul barang sampai. Khamis sudah dapat lorr...tapi tokleh tunjuk kt sini..untuk tatapan dalam rumah jek.


Keadaan rumah adalah seperti biasa


Seperti biasa maksudnya disini bukan lah  kemas yang tak sedia menunggu tetamu yea...

Tengok tu...senget benget frame itu hasil kreativiti mereka.
Boleh plak susun 12 penjaga rumah baek punya....atas cermin dinding!
sod..ba..ro =.SABAR

Malam tadi ditambah lagi dengan helaian kertas-kertas yang dikoyak berlukisan lep. ala...lep yang gambar hati tu...Si abang lukis. yang adik jadi posto...berlari-larian menunjukkan kat mama nya helaian demi helaian. Bila suruh kemas & buang dalam tong sampah depa tak kasi. katanya itu lep untuk mama..

ok, entry tamat tanpa sebab. Sekian.


25 November 2010

Video klip terlampau





video

ini dia video klip terlampau..............................
PENDEK!!

tak sempat prodesur kata CUT, tau2 dah habis shoot


Insiden di dalam kereta ketika menunggu pakwe claim point kt petronas

Bersama ini disertakan pantun teka-teki untuk menguji minda

Anak ayam berlari lari .....ayam berlari?
Mencari ibunya yang telah pergi.......pergilah kau, bising jek
"Jika tuan hamba bijak bistari
lagu apakah yang mereka nyanyi"



19 November 2010

Syafiq menang contest



Seronoknya wanita itu...
syafiq menang contest muncung menawan
idak ler jadi juara jadi pensaguhati je
ok la tu
selama berblog ni, baru enter 3 contest
2 contest dapat saguhati
1 lagi
tak dapat hape2...ha2

Puan rumah beralamat disini --> http://arisyanaziq.blogspot.com/

Sebelum ni joint contest sayang adik
Pun dapat saguhati...alhamdulillah


menaikkan semangat nak joint contest lagi 
baru 3 nih! mana shukupp
usaha harus digandakan
sambil blogwalking sambil tambah kenalan

terima kasih pada pihak penganjur, para peminat 
dan semua yang menyokong karier saya selama ini
wa...tiba-tiba rasa macam menang grammy award daaaa..

teruk dah sakit dia ni

Sudah-sudah la tu....



Hoyeh...!! Seronoknya masuk kerja
...Sebut bersama ekspresi yang ceria ye...
Off course terus ke gear 3
Mana boleh terhegeh-hegeh start enjin,
kalau tidak memang "Nyah kau dari sini"


Masuk opis pagi tadi banyak benda baru hoh
Bilik baru wujud pun ada
Bilik renovate pun ada
sangat berkembang perkembangan opisku
va...va.....


Sudah-sudah la tu
Jangan di kenang musim luruh yang berguguran itu
Bersama angin sejuk yang bertiup dimukamu tika dulu :p



Mari kita mulakan mood baru
Lalalalalalaaa.............
Sila kekalkan mood tersebut

Sedarlah diri sebelum anda disedarkan
Kata nak jadi PTM unggul kan..?

14 November 2010

Outing



Dia : Yang, penatlah....kemas rumah pun macam tak kemas. 
5 minit je, pastu budak2 sepah balik (alasan)

Si dia : hmmm, memangla..sebab tu abang malas kemas rumah (erkk!!)

Dia : jom makan kfc kat luar nak?

Si dia : jom


*****************************
Outing pertama berlangsung di Jaya Jusco Klang


Lepas makan kfc, aktiviti bebas dimulakan. Ikutkan je budak-budak ni...kira hadiah sebab kena tinggal lama masa kursus tempoh hari

Test drive

Leg warmer sebelah je? 
sebelah lagi kat dak demok

Test drive jugak

Sebenarnya leg warmer tu hadiah saguhati masa enter contest sayang adik. Dapat pagi semalam. Tuan rumah bisnes barang-barang murah. Singgahlah ye..

Kata sehati sejiwa kan..complete each other. Mana ada berebut pun. Pakai sorang satu sudaaaa.... panjang akal gak budak nih. agaknya menjadi juga petua orang-orang lama. Masa baby letak tali pusat kering dalam 1 botol & masukkan minyak masak. Doa biar adik beradik tak putus hubungan, bergaduh macamana pun, tetap bertaut gituu..



Kegembiraan kanak-kanak riang berlaku lebih kurang 15 minit

Anak sapo la ni. hmm, kena beli lagi sepasang le gamaknyer


Sebelum kegembiraan itu direntap bila keluar suara 
" mama, nak cd otomen"

...dan sesi tangisan bermula


Sudah...!! masuk keta, jom balik g jalan pun stress, haishh


13 November 2010

The end



Hari-hari terakhir di Tokyo, 3 mode yang bercampur aduk macam rojak pasembor.
MODE nervous :- kena wat presentation & attend evaluation meeting. Luckily, berjalan lancar


MODE syahdu :- bakal meninggalkan bandar tokyo yang cantik & bersih serta coordinator & semua officer yang terlibat dengan program



MODE teruja :- Yeay...boleh jumpa family, sedara mara, kawan-kawan, officemate, makan tomyam & sambung shopping raya plak...erk!




SAYONARA JAPAN..!! from Malaysia Delegation with luv