30 November 2010

Insiden tidak diingini telah berlaku



Sesuatu telah berlaku tengah hari tadi, waktu lunch break. Tiba-tiba bau hangit kat dalam bilik server...bilik tu sebelah bilik daku...cuaksss. Menambahkan suspen sebab lately ada prob. network. Network slow...server pulak tak boleh masuk..pagi tadi pun membebel-bebel, dok keep try hawait prob server nih..wa sudah la manyak kilijer. 

 ok, rilek...rilek...pk apa nak buat?

Tindakan pertama ; hebohkan kat yang lain..adoyai...yang lelaki pi kuar makan plak tu...yg tinggal cuma golongan feminin, jadilah dari takde. Feel takot bior secara berjemaah, tak gitu?

Tindakan kedua ; pi habaq kt bos. dan kemudiannya membiarkan bos masuk dulu ke bilik server. ahkak standy kt pintu je,  sungguh anak kecil (bak kata hanis)...standby nak lari menyelamatkan diri...muahahaa

Situasi dah semakin cemas, bau hangitnya udah bertambah kuat dong... check setiap satu server, manakah gerangannya yang berbau hangit itu. Dalam menghadapi kecemasan yang amet-amet tu, datang pula staff dari bilik sebelah.." SOrry puan, ....tettttttttttt....................


Nak tau apa jadik? 

bau hangit tu sebab ada orang panaskan makanan kt microwave then maybe terlebih set masa & tinggalkan gitu aje. Makanannya pun udeh rentung. Bau tu lalu ikut syiling kot, dan sangat-sangat menusuk kalbu hidung .

Mak aih..sabo je le..........memang buat wa suspen beb

kasi upload ini gambar...cool ya...


26 November 2010

Entry malaz


Ini adalah entry cepat-cepat taip tanpa memikirkan tatabahasa yang kompom tunggang langgang. Asalkan korang paham sudah. Kalo tak paham pun, baca laju2 jek tanpa mencerap di kepala ituh.

Apa yang berlaku sepanjang minggu ni ek? hmm..banyak gak. Meeting unit, rombakan tugas dan jugak majlis perpisahan untuk one of our IT staff, Lokman

Korang memang best!

Lokman jangan lupa kami di sini ye

Gambar tuan tanah HARUS ader


Minggu ni jugak adalah minggu yang hampir penuh dengan aktiviti jalan-jalan tak tentu pasal bermula dengan ke reject shop, Jaya Jusco , uptown , Tesco dan jugak jualan gudang reject shop. Begitu gigih berjalan kesana sini ye..kemain lagik..tp kalau nak masak, macam2 alasan...fenat keje la..lenguh la..sakit urat la...Ampunkan dia yang bermonolong sengsorang

Ha...pasal entry Jipaban hari selasa lepas.. cepat betul barang sampai. Khamis sudah dapat lorr...tapi tokleh tunjuk kt sini..untuk tatapan dalam rumah jek.


Keadaan rumah adalah seperti biasa


Seperti biasa maksudnya disini bukan lah  kemas yang tak sedia menunggu tetamu yea...

Tengok tu...senget benget frame itu hasil kreativiti mereka.
Boleh plak susun 12 penjaga rumah baek punya....atas cermin dinding!
sod..ba..ro =.SABAR

Malam tadi ditambah lagi dengan helaian kertas-kertas yang dikoyak berlukisan lep. ala...lep yang gambar hati tu...Si abang lukis. yang adik jadi posto...berlari-larian menunjukkan kat mama nya helaian demi helaian. Bila suruh kemas & buang dalam tong sampah depa tak kasi. katanya itu lep untuk mama..

ok, entry tamat tanpa sebab. Sekian.


25 November 2010

Video klip terlampau





video

ini dia video klip terlampau..............................
PENDEK!!

tak sempat prodesur kata CUT, tau2 dah habis shoot


Insiden di dalam kereta ketika menunggu pakwe claim point kt petronas

Bersama ini disertakan pantun teka-teki untuk menguji minda

Anak ayam berlari lari .....ayam berlari?
Mencari ibunya yang telah pergi.......pergilah kau, bising jek
"Jika tuan hamba bijak bistari
lagu apakah yang mereka nyanyi"



19 November 2010

Syafiq menang contest



Seronoknya wanita itu...
syafiq menang contest muncung menawan
idak ler jadi juara jadi pensaguhati je
ok la tu
selama berblog ni, baru enter 3 contest
2 contest dapat saguhati
1 lagi
tak dapat hape2...ha2

Puan rumah beralamat disini --> http://arisyanaziq.blogspot.com/

Sebelum ni joint contest sayang adik
Pun dapat saguhati...alhamdulillah


menaikkan semangat nak joint contest lagi 
baru 3 nih! mana shukupp
usaha harus digandakan
sambil blogwalking sambil tambah kenalan

terima kasih pada pihak penganjur, para peminat 
dan semua yang menyokong karier saya selama ini
wa...tiba-tiba rasa macam menang grammy award daaaa..

teruk dah sakit dia ni

Sudah-sudah la tu....



Hoyeh...!! Seronoknya masuk kerja
...Sebut bersama ekspresi yang ceria ye...
Off course terus ke gear 3
Mana boleh terhegeh-hegeh start enjin,
kalau tidak memang "Nyah kau dari sini"


Masuk opis pagi tadi banyak benda baru hoh
Bilik baru wujud pun ada
Bilik renovate pun ada
sangat berkembang perkembangan opisku
va...va.....


Sudah-sudah la tu
Jangan di kenang musim luruh yang berguguran itu
Bersama angin sejuk yang bertiup dimukamu tika dulu :p



Mari kita mulakan mood baru
Lalalalalalaaa.............
Sila kekalkan mood tersebut

Sedarlah diri sebelum anda disedarkan
Kata nak jadi PTM unggul kan..?

14 November 2010

Outing



Dia : Yang, penatlah....kemas rumah pun macam tak kemas. 
5 minit je, pastu budak2 sepah balik (alasan)

Si dia : hmmm, memangla..sebab tu abang malas kemas rumah (erkk!!)

Dia : jom makan kfc kat luar nak?

Si dia : jom


*****************************
Outing pertama berlangsung di Jaya Jusco Klang


Lepas makan kfc, aktiviti bebas dimulakan. Ikutkan je budak-budak ni...kira hadiah sebab kena tinggal lama masa kursus tempoh hari

Test drive

Leg warmer sebelah je? 
sebelah lagi kat dak demok

Test drive jugak

Sebenarnya leg warmer tu hadiah saguhati masa enter contest sayang adik. Dapat pagi semalam. Tuan rumah bisnes barang-barang murah. Singgahlah ye..

Kata sehati sejiwa kan..complete each other. Mana ada berebut pun. Pakai sorang satu sudaaaa.... panjang akal gak budak nih. agaknya menjadi juga petua orang-orang lama. Masa baby letak tali pusat kering dalam 1 botol & masukkan minyak masak. Doa biar adik beradik tak putus hubungan, bergaduh macamana pun, tetap bertaut gituu..



Kegembiraan kanak-kanak riang berlaku lebih kurang 15 minit

Anak sapo la ni. hmm, kena beli lagi sepasang le gamaknyer


Sebelum kegembiraan itu direntap bila keluar suara 
" mama, nak cd otomen"

...dan sesi tangisan bermula


Sudah...!! masuk keta, jom balik g jalan pun stress, haishh


13 November 2010

The end



Hari-hari terakhir di Tokyo, 3 mode yang bercampur aduk macam rojak pasembor.
MODE nervous :- kena wat presentation & attend evaluation meeting. Luckily, berjalan lancar


MODE syahdu :- bakal meninggalkan bandar tokyo yang cantik & bersih serta coordinator & semua officer yang terlibat dengan program



MODE teruja :- Yeay...boleh jumpa family, sedara mara, kawan-kawan, officemate, makan tomyam & sambung shopping raya plak...erk!




SAYONARA JAPAN..!! from Malaysia Delegation with luv


10 November 2010

Coretan Terakhir


kepada semua yang sudi membaca dalam ruangan chekpid
Ini adalah coretan terakhir...











Sila sedih
Kalau tak i kecik ati tau!!!



Memang ini coretan terakhir. Bukan chekpid nak berhenti dunia blog. Cuma coretan terakhir berkisar jadual sepanjang kursus di jepun.  Tapi tak rajin nak taip panjang-panjang. Baca caption kat gambar  ye...

Taman depan Imperial palace

A smart uniform

Attended the lecture @ MIC
Polis Jepun perkenalkan maskot P-po (People + Police).
Konsep mesra & sedia membantu

Balik lecture, sempat singgah Takeshita street. Kat sini ada kedai Daiso.

Visit & lecture @ Yokosuka Researh Park. Impressive.
Japan really advance in R&D. Kagum!


Jumpa students Yokohama National University dari Malaysia.
Nak belajar subject robotic macam diorang kena tough C++ & maths
Visit Digital Hollywood University.
U ni lahirkan ramai pereka animasi yang hebat-hebat.
Delegasi Malaysia buat presentation
semasa Kanto New Business Conference. Chaiyok!

Setiap hari lecture adalah sangat pack. Kadang-kadang kena keluar seawal 7.40 pagi sebab lawatan di tempat yang jauh. Lunch pulak biasanya cuma 1 jam je...pastu sambung lecture sampai hari gelap.

Tapi, Walaupun kitorang sibuk, waktu malam masih sempat pi jalan2. Transportation depa sangat bagus. Sana sini ada train station. integrated among company. Memang pernah sesat barat juga, impressed sebab kebanyakan diorang very friendly & helpful. Tak sombong. kadang-kadang ada juga yang tak pandai cakap english. Tapi tetap nak tolong kami. Ada yg antar terus ke station yang betul, ada juga yang pakai isyarat tangan je. Mana taknya, kita cakap ayam, dia cakap itik. Sendiri paham sudaaaaa Seronok pi jalan-jalan .. kita rasa sendiri kehidupan orang sini....Ketua coordinator kata, kami ni 'energetic' :)
Dapat peluang pergi Chiba.
Lecture & visit @ Chiba perfectural Government
Appadaaaaaa
Takde skill langsung. Sudah la duduk senget :p


Ini masa lawatan ke Open University of Japan. Studio untuk shoot video. Ibarat konsep e-learning atau tv pendidikan. Untuk belajar, student diberi pilihan sama ada hadir kelas, dengar radio atau tonton tv.

Banyak parking bertingkat. Bukan basikal jek. kereta pun ada sama

Very presentable
Itu bukan makanan betul tau. Cuma replika.nampak real kan. chekpid dah kata, depa ni memang berinovasi & kreatif . Memang ada mesin untuk buat replika makanan


Satu lagi...They r smart dari pagi sampai balik keje waktu malam still maintain. Tak tanggal langsung kot diorang. Kalo dalam train atau kt mall, boleh jadi konpius dibuatnya...diorang ni baru balik keje ke, masuk keje? Takde sememeh seperti yang biasa kita lihat masa baru balik keje.....(eceh, lihat konon..cakap ttg diri sendiri sebenornya, ha2) . Ada juga kepelikannyer...Bila pi jalan-jalan waktu malam kan, jumpa ramai yang baru balik kerja. Pakai kot bagai, tp enter kedai game dengan muka serius giler...Cari masa untuk entertainment agaknye, lepas penat bekerja sampai lewat :p


Okeh, ini last entry untuk laporan rasmi dari penulis amatur.Sekian, terima kasih.

Lepas niJangan lupa singgah lagi blog i tau...janji?

07 November 2010

Kejayaan luar biasa



Bermula selepas terbit fajar
hingga terbenam matahari
tidak jemu-jemu kaki melangkah
mencari kebahagiaan fatamorgana

cuba bayangkan....
sungguh besar pengorbanan chekpid
untukmu
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 
Wohoaa.....

Memang makcik tak percaya nak oii, tak masuk dalam wish list pun tapi sebab dah ada di jepun rugi kalau tak pergi. Sanggup nih..bertahan. walaupun kaki sakit mengalahkan lari marathon, lutut pun dah loose... apa taknya, masuk pukul 9.30 pagi, keluar pukul 9.30 malam. Nak kasi tiket yang mahal tu berbaloi-baloi. Tak pernah dibuat seumur hidup, mengalahkan shopping raya


Kalau anda kanak-kanak riang, ibu bapa kepada kanak-kanak riang atau sememangnya riang yang memang tidak dapat ditahan, silalah berkunjung ke DisneyLand sebab kat situ banyak karakter kartun yang best. Tapi jika anda  adventurous, banyak takut dari berani atau berani-berani takut, janganlah lepaskan peluang ke DisneySea yang baru je dibuka, dengarnya

Apa komen chekpid? Wow, best !. Dah namanya dok kat situ 12 jam kan..Enter macam-macam game, snap beratus gambar & kembung perut makan popcorn yang harganya 300yen 1box..mahal seh!..

Cerita sikit pasal Disney Sea. Ada 7 tempat menarik yang sediakan macam-macam entertainment.
1. Lost River Delta
2. Arabian Cost
3. Mermaid Lagoon
4. Port Discovery
5. Mysterious Island
6. American Waterfront
7. Mediterranean Harbor

Tak cukup masa nak enter semua. Queue giler panjang. Feel nak muntah hijau beratur berjam-jam.



Warm-up. Pre-pose sebelum enter ke DisneySea. Alhamdulillah cuaca cantik. Panas tapi berangin. Sejuk bagi sipemilik lemak kurang. Orang jepun rilek jek. Dah biasa dengan cuaca macam tu




Persinggahan pertama berikutan kejayaan melepasi penyeksaan beratur panjang adalah Hotel Hightower. Tengok gambar ni. Kalau rasa tak seram memang something wrong somewhere. Baik kau gi check




Apa yang berlaku di dalam rumah itu, biarlah chekpid dan kawan-kawan saja yang tahu. Ketar lutut tak hilang selama 10 minit selepas kejadian. Begitu juga dengan jeritanku yang tidak layak untuk didengar halwa telinga rakyat yang lain, ada aku kesah! Namun begitu, keluar je dari rumah terus pose normal. Cover line baek punya


Center of earth pun mencabar emosi jugak. Enter dah tengahari. Punya la ramai orang. Beratur dekat 2jam setengah. 

Makin dekat dengan pintu lif makin cuakss...Apa pulak yang bakal ditempuh
Kebanyakan tempat-tempat yang adventure ni memang tak dibenarkan ambil gambar sebaik saja kita masuk. Jadi, tengok je ek, gambar-gambar luar. Nak cerita apa yang berlaku kt dalam pun tak boleh juga. Chekpid dah sign kontrak dengan tokyo disneySea :). Karang tak surprise la orang yang nak datang situ. Sungguh menebal kesedaran sivik chekpid


Okeh..bila malam menjelma, hanya gambar-gambar pemandangan sahaja yang chekpid akan tunjuk. Karang tak selera pulak korang tengok perempuan itu yang sememangnya sudah tidak serupa seperti saat masuk di awal pagi. Tak pasal-pasal kena makan appeton 3malam, i taknak bertanggungjawap yuuuuuu.

Indiana Jones Adventure
Arabian Coast
Kat belakang tu, volcano

Moral of the story, kalau dapat peluang, datang lah ke Tokyo DisneSea. Syukur dapat peluang macam ni.

Kursus, kursus juga
Jalan, jalan juga

Ok tak pantun 2 kerat tu :p