16 February 2011

Laskar Pelangi- u pink my heart


Gambar carian en gugel



wah....pink my heart..jangan main2. Bukan senang i nk concentrate tengok cerita di tv dengan penuh konsentrasi hingga menyentuh hati. Payah dah, compare dengan zaman anak dara dulu. Suka layan jiwa raga. Now, tak macam dulu. Selain cerita sekarang yang banyak hantu timbul sana sini, banyak masa menonton astro ceria....untuk kita ajer. kes budak2 kat rumah ni la.

Malam tadi berkesempatan menonton filem laskar pelangi di saluran Astro 104. Melalui bacaan di akhbar2, memang dengarnya sambutan filem ini sangat bagus. Filem yang di adaptasi dari novel tulisan Andrea Hirata memang sudah banyak menang anugerah dan dengarnya banyak negara ingin jadikan naskah novel tersebut sebagai rujukan.

Based on my view, filem ni bagus. pelakon kanak-kanaknya pun memang sangat natural. Mengisahkan perjuangan 2 orang guru yang berusaha memberikan pendidikan pada kanak-kanak kampung yang hampir dinafikan hak untuk belajar kerana desakan hidup yang serba kekurangan. I luv karektor seorang budak ni. Namanya lintang. Dia ramai adik kecil. Ibu dah meninggal, ayah pula kerja nelayan tak tentu masa. Budak ni memang bijak, suka mencari ilmu melalui bacaan akhbar & juga pengalaman hidup. Setiap hari bila dia nak ke sekolah, dia perlu melintas satu kawasan laluan buaya. Sampaikan dia boleh tahu waktu yang sesuai, bila buaya ini akan turun ke paya, then baru dia boleh melintas jalan.

Teringat pula kata-kata guru besar sekolah tu. Lebih kurang macam ni la " Dalam hidup ini, berilah sebanyak-banyaknya, bukan meminta sebanyak-banyaknya. "

Maybe boleh apply dalam hidup kita. waktu stress kt opis tu, ingat-ingatlah kata-kata tu. Hati kena kental semangat mesti kuat & ikhlas bila bekerja. Seperti diriku yang sedang dilanda stress ketika ini. Stress sebab try hard to deliver service, but then other third party tak bagi komitmen. Haih, jangan naik darah tinggi sudah :p

4 comments:

mekchu said...

ada baca status somebody kat fesbuk.. tapi terlupa hari apa & bila.. buku tu aku ada beli.. baca smpai bab 2 je.. cerita cikgu tu nk kumpulkan sekurang2 nya 10 org murid supaya sekolah tu tak tutup.. smpai situ je.. hehehehehe tak smbung2 lg smpai skang.. pemalas nak membaca skang nih...

yaRt said...

pid, aku dh lama dah tgOk cite nih ehehe...download jer, tapi sebelum tuh aku mmg dah baca buku citerr dia. kalo ko baca buku dia lagik lah menyentuh jiwa dan raga ehehe...sbb yg dah di film kan nih byk yg dia lompat2...so sape baca buku dia dulu lagi feeling la....bagus budak2 skang tgok citer ni, baru dia tahu camne susahnya org dulu2 nk carik ilmu :-)

ANA FARHA said...

tak berkesempatan untuk tonton ini muvi.. umah x der astro.. huhu..

biasanya klu muvi yang digarap dari novel, better baca novel lagi bes.. cam ayat2 chenta.. lagi best bace novel dr nengok muvinyer..

Yati said...

Ha ah, aku pun tengok, Pid. Best citernya.