12 September 2012

Kesan mengidam


Betul ke mengidam itu, baby yang nak? Ke...maknya yang ngengada nak itu ini

Ada juga terpikir macam tu masa belum kahwin. Rasa kepelikan terutama bila dengar ibu-ibu mengandung yang suka minta macam-macam sepanjang kehamilan.

Then, masaku mengandung, baru le mendapatnya perasaan itu..dan setelah dikaji-kaji dan dijalankan hipotesis, terbukti ada kebenarannya juga yang keinginan itu ada kait mengait dengan si baby dalam perut.

Anak sulung

Masa fasa terbelahak muntah ijo dulu  ada satu insiden, redah hujan lebat di malam buta untuk ke restoran yang cengkonon heybat dan vass kat pandamaran (masa tu menyewa kat Teluk Gadung). Hati kata....nak cari ketam! nak cari ketam!!  Memang tak boleh menahan walaupun sehari. nak jam tu jugaaaaaaaaaaaaaaak...ha, gitulah merajuknya makyong ketika itu.

Dan....

Bila sampai restoran,

Time tu la ketam tak naik dari laut. huk2..nan ado stok. tak ke frust. Rasa nak nanges  tapi disebabkan kaki pun dah kebas dok dalam keta yang terkandas bila hujan lebat dan air pasang, makanya macam otomatik plak cool je. Terus order menu lain - tomyam (boleh pulak tukar2 ngidam sekelip mata)

Yang bestnya, syahmi ni sampai ke sudah favourite dia tomyam. 

Suratan atau kebetulan? Eceh, macam tajuk novel daaaaa


Anak Ke-dua

Takde pulak rasa ngidam nak makan apa-aa. Cuma di minggu akhir pregnant, time tu bulan puasa. Jadi, taknak la mengalah dalam bab mendeco (tak sedor diri bulan raya adalah bulan berpantang sedunia).

Siang malam asal ada masa terluang je cat rumah hokkay...membuak2 perasaaan nak buat sendiri. Pergi kedai cat pun ku ikut sekali, nak pilih kaler punya pasal. Sehinggalah ke pagi 4 Oktober tu, sebelum check up kt hosp, sempat lagi final touch-up di dinding. Lepas sahur tak tidur nokkss. Bayangkan le dalam keadaan memboyot itu, sanggup kebas kaki mengecat. Cuma yang bahagian atas je cik suami buat. yang lain memang ku tak kasi sentuh langsung. Nak buat sendiri-degil!.

Rupanya time check up tu la masa dah time untuk beranax... Dan sampai laaaaaaaaa ni, budak syafiq memang suka kaler hijau sama macam cat dinding. Sungguh jelas nyata dan terang kesukaannya pada color tu since dia kocik 2 tahun lagi. Nak apa2- mesti pilih yang warna hijau.Dan bertambah-tambah pelik samapi sekarang dia paling slim dalam rumah. Memang tak kuat makan....kuat main ipad ada lerr :p

Anak ke-3

Kembali kepada nepsu tekak. Pregnant 5 bulan air liur dah merembes-rembes mebayangkan sedapnya stroberi. Itu yang keluar entry pasal ni --> http://rafsham.blogspot.com/2011/05/cameron-highland-part-1.html

Dan macam kena pulak dengan peel syabil masa sambut bebeday boboy n 'gegirl' minggu lepas. Bukan main asyikkkkkk dia makan buah tu sampai putik hijau tu pun dia kunyah jugak.

Ada moral ke cerita ni...heheee sendiri pikir aaaa


By the way...kami kongsi bulan. Mine 1 syawal, dia 12 Syawal. Mine 5 september, dia 10 september...

Disebabkan dia pun kocik lagi, tak dapat dipastikan ke arah siapa dominannya perangai makpak yang dia ikut. Tapi dari gaya tendangan front kick nya itu, dapat ku hagak sape yang dia follow. almaklumla maknya dulu ahli taekwando tali pinggang putih..hak2

Nanti ku story pasal sambut bebeday dia eh..Dua kek uols!

7 comments:

salzahari said...

Hehhehe...macam2....I kali ni suka tgk cerita Keluarga Iskandar (Astro Prima)...camne ek

Chekpid said...

tunggu je la hasilnya...hahaaa

mamavogue said...

ohh.. disebabkan mamahakim punya makanan ruji mase pregnant adalah beger dan frais mekdi, hakim sangat sangat bole mengabeskan frais besa sorang2 diri je tanpa bantuan mama..

pnsusu said...

he he he,,tang ngidam strawberry tu yg best..

Chekpid said...

ha, ada kebenarannya kan, mama hakim. esp bab2 makan, off course dia tak perlukan bantuan mamanya..haha

Chekpid said...

pnsusu- i mmg suka bangat dengan stawberry..

Puteri Nurhayati said...

Pandainya si kecik tu makan strawberry. :D