20 October 2010

I will fly........


Masanya sudah hampir tiba
Untuk saya terbang jauh
Mencari pengalaman baru
Perasaan Baru
Ilmu baru
 chewah..!!eksen ko ye

Pergi mana?
Tokyo, Japan
(ehsan En. gugel)




Saya dapat tawaran ini sehari selepas syahmi jatuh berjahit
Rugi kalau tolak
Sepanjang tempoh saya berkhidmat dalam kerajaan
Ini peluang terbaik yang saya dapat
selain dapat jumpa PM secara live semasa perasmian Klinik 1Malaysia di Subang dulu


Seronok....sedih...risau...


Paling saya impikan untuk ke Jepun
Syukur, doa dimaklbulkan
Sebab negara mereka maju
Saya nak tengok cara hidup orang jepun
Mana yang baik boleh kita praktikkan disini
Mereka hebat sebab kejayaan membangunkan negara yang HEBAT
Semangat kamikaze mereka buat saya kagum

Zaman sekolah dulu..suka namakan kumpulan dengan nama kamikaze
Itupun dah rasa hebat dah tu...semangat pejuang okeh

Banyak persiapan perlu dibuat
Memang jiwa kacau kiri kanan depan & belakang
Apa yang saya prepare?

Pejabat :

1. Mohon kelulusan ke luar negara & Elaun Baju panas
Erkk..geram sebab surat kelulusan masih tak dapat ...malas nak cerita panjang, saket hati

2. Nota serah tugas 
To ready detail out of any jobs pending & responsible officers to handle it.
18 hari okeh.. Dari 24/10 hingga 11/11. Itu belum termasuk cuti tambahan 3 hari selepas balik..bagi kes mengemas rumah yang kompom macam tongkang pecah & bersekali dengan sambutan Hari Raya Haji.

Family
1. Anak-anak saya serahkan pada lelaki ini...wah gitu

Saya percaya pakwe saya
Dia lebih faham karenah anak-anak kami
Sabtu & Ahad, minta tolong sis jaga.
Kasi chance pakwe rehat (Tq SisYaernpurple)






2. Semua To-do-list saya dah senaraikan & siap tampal kt board.

3. Baju-baju sekolah & daycare anak-anak. Susun santek. Senang pakwe nak kemas beg-beg mereka nanti. Mana-mana yang perlu iron, saya uruskan

Ya Allah, lindungilah keluargaku. Moga diberikan kesihatan yang baik & di jauhkan dari malapetaka & syaitan yang direjam

Tinggalkan keluarga adalah satu perasaan yang sangat menjeruk rasa (betul ke wording tu)

Diri sendiri
1. Kena prepare makanan kering (banyak  wok, 1 beg...sana susah nak cari makanan halal)

2. Baju-baju yang penuh 1 beg AF Afundi keluar.

3. Duit pun kena tukar. Matawang jepun sangat mahal okeh. Sekitar RM38 bagi seribu Yen..Tak tahu la apa yang dapat dibeli pada harga seribu yen. Makan minum pihak JICA tanggung..dah namanya ke sana, bukan selalu kan..off course nak pi jalan2 cari pasal...duit lagik!
4. Pihak JICA beri cd untuk conversation in Japan langguage...Belum sempat dengar & belajar
5. Emosi kena maintain...Saya seorang yang kuat semangat (sesi mempositifkan diri sendiri)

Ahad ni penerbangan jam 11 malam. Saya bersemangat nak pergi. Sama banyak & mungkin lebih semangat untuk balik ke Malaysia nanti 
sebab....

Harta saya disini













11 comments:

Mama_anggun said...

huhhhuh...entry ini membuatkan hati saya sgt sedey nak tinggalkan dewang nih...iskk...

dlm masa yg sama...excited jugak sbb nih ler first time dpt gi luar negara...di sponsor lak tuh...hahhaa...!!!

nohafiza said...

waa best tu. klu kena bawak escort i offer diri dulu. hehehe
gud luck lah boss di tempat org.

Don & Nor said...

of coz penglmn yg sgt best. lg plak skrg tgh autumn. gunakn ms sebaik2nya. jepun mmg best.
i baca entry u..i yg rs nak nangih. bab2 tinggalkan family ni mmg sukar ditrima. tp pluang ni yg terbaik utk g. klu g sendiri mmg habih beribu2 lemon.
hope semuanya slamat.

ANA FARHA said...

antara negara yang ingin dijejaki juge..
selamat berjuang chekpid.. semuga selamat semuanya.. amin..

mekchu said...

wahhhhhhh.. mula2 baca terus pangkah.. rasa x dpt terima.. hahahaha

apsal aku tak dpt JICA nih.. hari tu COTI pun tak dpt.. apa rahsia ko bleh dpt nih?? ada intvw ke? cara pemilihan calon? dah 8x apply baru dpt ke cane??

terus terbayang kalo aku sama2 ada kat KLIA kol 11 mlm ahad nih... nak jugak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chekpid said...

Mama anggun : yup, sedey & excited...harap perjalanan kita dipermudahkan

fiza : escort tidak dibenarkan...camne?

kham : peluang seumur hidup..kena kuat ek!

ana : tq..harap semuanya juga selamat

mekchu : rahsianya? kena pastikan ada orang cium tapak kaki dulu... :p

Yati said...

Epit, aku doakan, selamat pergi, selamat kembali. Remember, have fun, untuk diri sendiri. Eh, ko tak cakap pun, nak pergi berapa lama?

yartie said...

Pit, ko jgn luper ole2 aku aa...congrats beb!dpt tgok negara org :-) kamera kt sana pon murah pit,pi usha2 skiit

Chekpid said...

Put : ada bgtau maaaa....18/10 till 11/11

Yart : ole2? insyaallah..beli kamera?situ byk gajet oooo....sedia bajet jek

nita said...

Salam fidah,

congrattsss!!! course ngan JICA ke..bestnye :).ada member nita pi jepun last month,mmg susah nak dapat mkn halal so hr2 makan sushi :)
btw, beli dslr kat sana yer :p

Chekpid said...

nita : tq...i wish i bring a lot of money to buy dslr...huhu