07 September 2011

Aidilfitri 2011 v1.0




Orang lain dah lamaaaaaaaaaa tempek gambar sana sini cerita pasal raya. 

Apa nak buat..ni mood baru sampai. 

Kami sambut secara sederhana. Suasana tak berapa nak meriah sebab semua kakak tak balik sebelum raya. Paling awal yang balik pun, petang raya pertama. So, kami je la anak beranak yang temankan mak abah since puasa ke-27. Mak tak berapa sihat. Jalan pun dah bertongkat. Di tambah pulak makyong yang kejap ok kejap flat, makanya persiapan oleh 2 orang kelainan upaya ini dibuat ala kadar sajork.

Nasib le mak dah ready barang2 menumis, so malam raya hakak yang marathon masak segala. Ketupat pun takde...cuma rebus ketupat segera. Huhu...rindu nak nganyam. Tahun ni miss lorr... Malas nak pikir lelebih, nanti buat sentap di hari raya. So, we just go with the flow...

ewah!! geli ketiak jari menaip.

Nak mengemas..nak memasak..jalan dan macam siput. Kejap2 rehat..kejap2 test vocal. almaklumler...kita sibuk kat dapur, bebudak tu pun sibok menyepah kat depan.

Gambar raya pun tak banyak. sangat membizi kerja sepanjang raya. Apa yang sibuk?
  1. Sibuk makan. Melantak tak hengat seperti tiada esok bagimu.
  2. Sibuk keluar masuk toilet. Yang ini paling sibuk. Selain disebabkan membawak perut ditambah-tambah lagi makan ntah hape-hape..minum ntah hape-hape. Amekk kau!!...
Mari kita saksikan gambar-gambar yang ado versi 1.0. Ada masa, maybe akan ada versi seterusnya. Tengokla kalo rajin.


Huh..sentap manja la juga. Gambar raya pun ambil sendiri. Moment sambil tunggu orang balik solat raya. Harap si Syafiq memang takde maknanya. Tak kuasa dia melayan makcik. 
Gambar 1 family pun kami tak ada. Takde sape yang nak disuruh. So, buat kali pertamanya sejak 8 tahun beraya after kahwin, kami pergi kedai gambar. Punya la beratur ambil nombor. Penuh kedai gambar sampai keluar koridor. Macam2 kaler baju ada. Meriah bangat, sambil menerbangkan duit seratus hengget untuk saiz 11R + frame. 

Lu ar apek...untung manyak tau. Kasi diskaun pun tak mau..jual expensive!!


So sweet tengok abang nak mengikut pak incek solat raya. Berjaya snap lepas diorang balik. Nampak sangat kerja kau duduk depan pintu rumah, temah ooii

Nampak tak bungkusan plastik tu. Stok ubat makyong. Membatuk tak hingat. Buka puasa asyik melantak ais, itu yang mendapatnya.

We r in de house uols. 
Tak berapa nak syahdu la. Selain tak ada iringan muzik, memang bab salam menyalam ni kami keluarga kental. Semua simpan dalam hati maa...see our blood laa. Didikan mak abah kekdahnya. Tak dapat nak teman mak abah lama-lama. nak tunggu kakak yang lain standby, alamatnya sampai ke petang la tak beraya. Lepas sesi manapau lauk untuk mak mertua, terus kami balik Pasir panjang, beraya sebelah family pak incek pula. Rumah kami dekat. 20 minit dah sampai. Tak lama lepas tu, terus berkonvoi raya sana sini.



Tak dapat duit raya takpe...kami rembat buah limau barli raya...Ampun tuan rumah. Kami ini bukan sesiapa, adir ipar kau jugak. Redha la ye

 
Cuba nyanyi style bangau oh bangau

"Syahmi oh syahmi kenapa baju jongket
Macam mana baju tak jongket..perut sudah penuh...perut sudah penuh"

Agak-agaknya berapa lama la baju dia dapat bertahan. Itu pun baju tempah so buat pinggang getah, tak le senak perut


Syafiq suka peluk-peluk hakak sebab kat perut ai ada lampu ultraman. Berkenan betul dia.


Gitu la serba ringas raya kami di hari pertama. 

Selamat hari raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog sempoi ini. Mohon maaf zahir batin. Harap tiada apa yang terbuku di hati. Kalau ada pandangan dalam blog ini yang menyentap rasa kalian semua, mintak ampun ye. Tak sengaja. 

Doakan hakak dipermudahkan bersalin. Menghitung hari je ni. Sakit segala bagai, tapi ku gagah jua kerja. Minggu depan dah start cuti. Jangka beralin 17hb. kalaula dapat 16hb ke...alhamdulillah...anak malaysia le jawapnya.

7 comments:

mrs puex said...

very the details n sempoi..haha..sempat mengomen time keje..gasakk!!!ampun boss..hihi...

selamat hari raya to youu!!!

semoga selamat semuanya..aminnn..

x saba nak tgk n cium bau bby..:D

Yati said...

Selamat hari raya, Epid. Maap zahir batin. Semoga ko selamat bersalin. :)

sal adyza said...

oit, happy hari raye + heppy belated befday.. bundle skali ek..

wahh.. baju raye mak yong.. boley tahan gtu kn. penat tul carikk tuh ek.

last but not least, semoga dipermudahkan bersalin ;)

p/s: soryy.. komen kao kt blog aku ntah tatau cemana bley tetiba cancel plak. ade org sabotaj aku neh. tk sempat bace punnnnnn..

mekchu said...

mcm nak meletup sgt dah tu.. siap lampu otromen lagi lah terang lagi bersuluh.. hehehehe...

aku doakan ko selamat semuanya.. 3 bulan ke 2 bulan je ni?

Yanti Arshad said...

salam perkenalan daripada saya. nice writing you hv here. moga ukhwah ini berpanjangan walaupun hanya melalui online.

salam perkenalan sekali lagi.

ANA FARHA said...

dah selamat bersalin ke fid?

chekpid said...

tq semua...dh his pantang baru online ni haaa....alhamdulillah dipermudahkan. to yanti, salam perkenalan!!