04 December 2012

Berkhatan


Anak berkhatan uols!!! :p

Agak berdebar dag dig dug bila semakin dekat dengan hari berkhatan. Pengalaman Pertama...memang tak tahu nak fikir apa. Yang tahu, fikiranku kusut..haha

Off course kena dapatkan info dan baca pengalaman orang lain. Sekurang-kurangnya kembali meyakinkan diri kenapa kita nak khatankan anak kekecik macam tu.

Ada ibu bapa yang khatankan anak lelaki semasa bayi, ada juga ketika umur pertengahan dan tak kurang juga yang nak menginjak Tingkatan satu baru nak khatan (Belum jumpa lagi yang dah tingkatan pun baru nak khatan, ada ke?)

setiap ibu bapa ada sebab tersendiri dalam menentukan bila nak khatankan anak masing-masing. Chekpid cuma nak kongsikan pengalaman, Itu aje (sambil selak selendang yang menutup muka ditiup angin...feel tepi pantai cengkonon!!!)

Dua anak dengan sebab berbeza

1. Muhammad Razin Syahmi

~ Dia anak sulung.
Ciri-ciri pelindung dah ada. Sikap tanggungjawab pun dah nampak. Boleh diharap jaga adik-adik. Mengaji dah boleh. Ikut solat dah boleh. Banyak lagi boleh improve. Mungkin boleh jadi imam yang bagus juga, insya Allah. Chekpid percaya yang khatan awal menjadikan mereka lebih matang. Memang tak ada bukti saintifik, sekadar pemerhatian sahaja.

~ Saiz badan.
Memang tak menahan sejak dia 5 Tahun. Itupun selepas dia operate tonsil. Dan hari- hari seterusnya hobi makan dia menjadik-jadik siap kena suruh berhenti. Mana taknya banyak kali dia makan sampai muntah. Baru darjah 1 tapi dah pakai uniform size 10 tahun. Berat dia sekarang sama dengan maknya masa darjah 5.

Tahukan anak-anak yang big size macam ni memang sukar dikhatan?. Jadi dari keadaan lebih teruk, better buat sekarang.

2. Muhammad Syafiq

~ Sumber inspirasi abang
Dua beradik ini memang rapat. Bukan senang nak harmonikan anak-anak, Betul tak? Yang penting parenting skill perlu sentiasa belajar dan praktikkan. Bila abang dicadang bersunat, dia ajak adiknya sekali. Berdiskusi lah dua beradik tu sambil maknya offer beberapa benda jika setuju sunat (haruslah ada reward kheennnn).

~ Sudah bersedia
Dia tahu sunat tu sakit bila kena inject. Dia juga percaya budak lelaki kena berani (kes tengok cerita upin ipin siri berkhatan tu). Dan dia cukup nekad nakkan sesuatu. Dalam kes ini, hadiah yang dijanjikan maknya :).

Dan silalah percaya yang dia dengan berani khatan dulu dari abangnya (fuhhh sambil urut dada, masih tak percaya uols!)


Peranan makbapak

Off course kena bagi support. Kalau berjaya, bagi reward untuk beri semangat. Seminggu sebelum khatan pun mereka dah dengar khutbah setiap kali on the way balik dari nurseri. Kita ini kenalah kreatif sikit bagi nasihat, jangan nampak sangat nak membebel, walaupun hakikat sebaliknya kahkahkah .Bagi tahu betapa bangga dapat anak berani. Cerita juga benefitnya dari segi Islam dan kesihatan. Benda ni semua penting so they can prepare mentally. Kalau korang nak try kekdah ini, pepandailah nak bercerita jangan sampai mereka menguap sudah. Maklum lah orang prempuan ini kan mudah nak risau macam-macam. Kaum bapa risau juga, tapi cover line...heheee ye ke?


Nanti chekpid cerita keadaan di hari kejadian dan pengalaman jaga dua anak yang zassss di hari yang sama. InsyaAllah boleh buat 2-3 siri memandangkan budak berdua itu tengah berpantang. Larik laju-laju naik bilik sebab depa tak boleh kejar..miahhaahaaaha...dengan anak pun nak berebut ipad. Baby syabil udeh tidur. Bertambah laju lah daku mengupdate. Tunggu next entry yaaa


Tataplah dulu gambar yang diambil beberapa minit selepas prosidur. Peace...





3 comments:

Mama Vogue said...

Alaaa ade 2 3 siri pulakk..hihi. Tak saba nak tau ni ;-)

mekchu said...

haaa... syahmi dah sesuai sgt kena potong.. yg adek tu, halussss je.. tp berani erkk..

Yati said...

Bagusnya Epid, selamat berkhatan 2 sekali.
Amirul tu, ingat nak khatankan cuti ni, tapi tak dapat la pulak. Next year Insya-Allah.