31 October 2010

Anime Museum & Akihabara





Cerita bersambung...............



Di Tokyo, selain mendengar taklimat dan sesi soal jawab bersama penceramah jemputan, kami juga ada site visit. Lawatan tapak ini penting ye tuan/puan. Sebab kalau tutorial sahaja tidak membantu untuk kita mengetahui lebih jauh persekitaran dan perkembangan bandar metropolitan Tokyo. Kita kena alami dan rasai sendiri cara hidup dan budaya di sini untuk lebih memahami rakyat jepun. Pesanan dari penulis, ayat tak boleh belah ini harus diterima dengan hati yang terbuka.

Pose skema untuk tatapan umum.
Information & communications in Japan 2010.
Teruja sebab dapat buku yang baru sahaja publish Mac lepas.
Maklumat yang menarik untuk perkembangan ICT Jepun


Government allocate a lot of money
for ICT purpose in Disaster control

There are 3 largest telecommunication carriers in Japan which are NTT, KDDI and SOFTBANK. NTT antara penyumbang terbesar peyediaan perkhidmatan seperti Mobiles phones, broadband broadcast, IP telephones, ISP & Access lines. Antara fakta menarik yang ada :
1. Peringkat umur 20-29 tahun rakyat jepun suka membeli belah secara online menggunakan cellular phone
2. Barang paling banyak dibeli secara online adalah buku, cd & dvd
3. Lebih 70% pengguna melayari internet menggunakan cellular phone dari pc (mudah di bawa kot)
No wonder dalam train, masing-masing layan perasaan samada surf internet atau baca buku, macam dalam perpustakaan..senyap je...
4. Peratusan celik IT adalah tinggi. 40% kanak-kanak 5-10 tahun mula akses internet. Senang kata, cellular phone tu macam-macam yang depa akses s/ada view video clip, tv programs, listen music, news etc
5. 50% of all digital audio player user use apple's products followed by sony, panasonic, toshiba & others


Ok, cukup-cukupla fakta di atas, saya paparkan aktiviti seterusnya

Suginame Animation Museum

Sesi petang, kami di bawa ke Suginami Animation Museum. Perjalanan dalam 40 minit dari TIC


Rainy day
Sebelah kanan tu, coordinator kami, Ms Sanaye.
Dia translate apa yang disampaikan oleh pegawai museum.
Pengalaman baru untuk chekpid :)





Ini mesin dubbing dulu2. Record voice, read dialog & play

Close frenz of director anime doraemon.
Beliau pernah menjalinkan usahasama
dengan Dato' Lat menghasilkan buku komik.

Sesi bergambar diteruskan dengan jayanya.



Akihabara

Kawasan yang penuh dengan gajet-gajet & antara pusat membeli-belah yang menarik kerana pilihan yang sangat banyak. Berderet kedai free duty. Banyak pilihan kalau nak beli souvenir, tp kena pandai cari. Antara kedai souvenir yang menarik adalah Akky. Ini dikira standard jepun..100 - 300 yen adalah harga murah. Di sekitar kedai sangat ramai promoter chomel. Macam-macam style sailormoon boleh jumpa. Stylo la depa ni. 

Rombongan bertiga
dengan tujuan survey harga & benda menarik di akihabara

Tak tau la nak kata...memang tolet diorang ni bersih la, sampaikan chekpid ada 'selera' nak bergambar hokeh!. Walaupun ramai yang guna (esp shopping mall) tapi takde pulak bau-bau yang tidak menyenangkan. Tak payah nak sembur air freshener. Mungkin sebab function toilet bowl yang mudah.. main tekan-tekan button jek, so toilet tak la basah atau bau macam-macam. Entry chekpid sebelum ni ada tunjuk gambar

Key-word : Discipline


Wuhhuu....rafsham waz here @ Yodobashi-Akiba
Mall ni ada 10 tingkat. sangat besar. Macam-macam ada dari jam, barang elektrik, pc, games, toys (product ban-dai best! ) & sebagainya

Matlamat utama adalah mencari adik beradik terkini ultraman dan raksasa untuk 2 little hero yang ditinggalkan,. Ya ampun...banyak giler.harga 580yen per unit + offcourse cenderahati untuk my laling & relatives. Highly recommended. Kalau uol sampai di akihabara, sila la pergi ke yodobashi-akiba ni. rugi kalau tak singgah. Lagi satu, sape peminat robot produk ban-dai angkat kening. Korang boleh hilang akal tgk produk-produk dia. Segala maknenek robot ader, cari jek. Based on my frenz yang biasa beli, kat sini lebih murah. 

Misi lawatan masih diteruskan. Macam semalam, kami membeli-belah japan cottons. Kat mana? tunggu next entry ek

4 comments:

mekchu said...

huh.. comel gile souviner tu pid.. tlg belikan aku nye satu.. lagik kecik dr otromen pun tak pe.. yg ala-ala shokubutsu tuh.. pergghh pid.. kenapa la aku x de kat sana.. kalo tak, korang tak de la bertiga..

Chekpid said...

heheeeee....mekchu, turn ko maybe the next, insyaAllah...masalah juga nk beli souvenir...sebab bila dah cantik, diri sendiri pun nk jugak 1..tu yg asyyik tak cukup jek

ummi sofiyyah said...

yuhuuuu...ada gambar ahkak dimerata-rata...glamer laks rase..hehe

chekpid said...

ahkak yg comel...mesti la glamer:p