17 December 2011

Anak nak sekolah


Dulu selalu dengar cerita dari mak-mak orang. Sekarang tiba lah masanya menghadapi sendiri saat anak  nak masuk sekolah. Excited bukan main, almkalumlah anak sulung kan. Asal pergi kedai, mata mesti nak menjeling kt barang-barang sekolah. Dah beli pun rasa macam gatal tangan nak beli lagi :)

Nak pula anak lelaki, banyak benda kena consider. Baju tak cukup 2 helai kot. Dengan kasutya...stokingnya lagi. Budak lelaki kan lasak. Nak pulak kalau dia buat shuffle plak karang, pitam nak bersihkan baju dan kasut sekolah. Pulak tu naik bas, entah macamana kotornya nanti.

Yang part alat tulis pula, kami tak beli beriya pun. Takde maknanya nak beli pensil warna sampai 24batang tu haa...bukannya dia minat mewarna pun. Sepah lagi ada. Minggu-minggu awal sekolah nanti dalam peringkat observation. Baru nak kenal anak tu pandai jaga harta atau tidak. Sekarang ini, pakai je stationery  masa Syahmi tadika. Dia pun paham dan tak kisah. Dapat pula mama yang brutal ni ha..sempoi!!

4 comments:

ANA FARHA said...

alaa.. kita yang tak sekolah ni pun geram je klu tengok stationery.. nak beli banyak2 bukak kedai stationery kat umah pulak.. nanti ada anak sok tak tau lah.. gitu gak kot gamaknya..

Puan Nad said...

salam chepid... i dah follow u n tq sudi jengukssssssss. jemput dtg laie eak

MulutPayau said...

kalau anak2 akak...beli bnyak2, dia bagi jer pinjam pada kawan2 dia...balik umah, pensel tnggal sbtng.....

chekpid said...

ana: ikut nepsu pompuanku ini mmg nak beli, tapi ku jg!!! belanja berkhemah :p

mp: budak2, mmg gitu kan. itu yg mls nak beriya. dh besor sok baru pandai jg harta, baru la kita boleh belikan yg best2 :)