07 December 2011

Extend cuti


Salam semua pembaca blog chekpid. Ada ke yang baca? pitammmmmmm


Nak tahu tak please say yes :p Secara rasminya cuti bersalinku akan berakhir esok, means friday should come to office & start work. 

Tapi cuti disambung dengan cuti rehat. Baru semalam apply, xsure dah approve ke belum. Harapan menggunung supaya cuti lulus. Bukan banyak pun, 15 hari sahaja :p. Apalah sangat pengorbanan ini untuk anak-anak. I'm not a perfect mom but keep trying to be the best as I can. I'm sure semua ibu nakkan yang terbaik untuk anak-anaknya. Maybe ada yang menidakkan, "ye ke semua ibu". My answer is yes, all the mommies. Yang kes2 buang anak atau dera anak itu bukan kategori ibu ye. Belum menjadi ibu dalam erti kata sebenar :p

Masa merancang nak tambah keluarga dulu, cuti bersalin masih lagi 60 hari. Memang berkira-kira nak tambah cuti sendiri sebab nak spend sebanyak masa yang boleh untuk anak. Jadi bermula lah episod menyimpan cuti since last 2 years, hinggakan hujung tahun ini cuti masih berbaki 31 hari. Ditambah pula dengan pengumuman kerajaan tahun lepas tentang penambahan cuti bersalin up to 90 days, semakin beronok-ronoklah diriku nak bercuti panjang.....wink!!! I take it as an opportunity to know my kids deeply. 

So, this is me. Selain dapat susukan baby secara langsung, dapat juga bonus lain seperti lebih masa untuk ajar abang-abangnya solat, mengaji, membaca etc. Subhanallah, kalau tak ambil peluang ini, memang betul2 rugi. Parenting skills are not gifted. Kita kena belajar dari pengalaman sendiri, kawan-kawan dan saluran lain seperti membaca & menonton any related programme. Nak praktikkan pun bukan senang. Kadang-kadang bertukar hijau juga. Penuh dengan rasa gembira, marah, suka, geram dan sebagainya. Saya nak nikmati moment ini. Eh, haipppp bukan taknak kerja ye..kerja pun ibadah juga tapi peluang yang ini xsure boleh dapat atau tidak next time, so i just grab it.

2 comments:

mrs puex said...

ok..dgn rasminya penyimpan mohor-mohor cuti bg unit IT mengisytiharkan cuti anda telah DILULUSKAN..hihihi..

sekian,terima kasih..:D

chekpid said...

amin...tq puan mohor :)